Netwerk
Op het terrein

Na de watersnood: herstellingen aan ASTRID-installaties op kruissnelheid

FIT ASTRID

De overstromingen van juli hebben een zware impact gehad op verschillende installaties van het ASTRID-netwerk. Sommige daarvan zijn volledig vernield. Intussen zijn de herstellingswerken volop aan de gang. Bruno Antoine, Head of Customer Services and Operations, geeft ons een rondleiding langs de getroffen installaties.

FIT ASTRID overstromingen

Meer hoogte in Stavelot
‘Hier is de hele site onder water gelopen en hebben we beslist om te verhogen. Op dit moment zitten we nog in de ontwerpfase: we hebben de plannen gekregen en de gemeente heeft ons gevraagd om opnieuw een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning in te dienen voor de aanpassingen die we willen uitvoeren’, legt Bruno Antoine uit. In het ASTRID-lokaal van Stavelot is het water tot 1,50 m gestegen, waardoor de site buiten bedrijf was. ‘Daarom willen we de shelter met 1,60 m verhogen. De actieve delen bevinden zich niet meteen op grondniveau, dus we behouden nog een veiligheidsmarge.’ Een pad rond de shelter zal het onderhoud vergemakkelijken. ‘Er is bijvoorbeeld een airconditioning die onderhoud nodig heeft en waar technici bij moeten kunnen. Met een systeem van roosters en een balustrade zullen ze zich eromheen kunnen verplaatsen op een veilige manier.’ herstellingswerken volop aan de gang. 

Vervanging in de Tunnel van Cointe
In Luik heeft de Tunnel van Cointe schade geleden. ‘Twee repeaters kwamen onder water te staan in Grosses Battes en Kinkempois. De vervanging van die uitrusting gebeurt in samenwerking met SOFICO dat de tunnel uitbaat in opdracht van het Waals Gewest. Er is momenteel nog geen planning beschikbaar voor de heropstart.’

Samenwerking in Waver met de Regie der Gebouwen
De site van Waals-Brabant is zwaar getroffen. ‘Daar zijn de Regie der Gebouwen en de federale politie aan het werk, wij coördineren de werkzaamheden. De UPS-uitrusting (Uninterruptible Power Supply) die elektriciteit levert bij stroomuitval, bevond zich in de kelder van de politielokalen en stond helemaal onder water. In juli heeft ORES een generator ter beschikking gesteld, maar daarna moest de situatie opnieuw in orde worden gebracht.’ De Regie heeft kleinere UPStoestellen ter beschikking gesteld om het serverlokaal en alle werkstations van het CIC van elektriciteit te voorzien. ‘Dat helpt ons om kleine pannes van korte duur op te vangen als er zich een stroomonderbreking voordoet op het elektriciteitsnet van de stad’, legt Bruno uit. Waarom UPS-toestellen van een kleiner formaat? ‘Het CIC van Waver verhuist binnen een achttiental maanden naar Nijvel. Er zal maar een beperkte hoeveelheid ASTRID uitrusting in Waver overblijven. Het is dus niet meer nodig om UPS-apparatuur van dezelfde sterkte te hebben als die van het materiaal dat door de overstromingen is verwoest. Daarover loopt nu een studie.’

Overstromingen België - Inondations Belgique

Denkoefening op lange termijn
De gebeurtenissen van juli hebben iedereen verrast, nu is het tijd om goed na te denken. ‘We werken aan een studie op langere termijn op basis van hydrografische kaarten van de verschillende regio’s’, legt Bruno Antoine uit. ‘Het doel is om de overstromingsgebieden en de afwateringszones in kaart te brengen ten opzichte van de locatie van onze sites en de CIC’s. Zo zullen we de risicozones kunnen bepalen en eventueel een actieplan kunnen opstellen voor aanpassingswerken zoals we in Stavelot hebben gedaan.’ De nodige maatregelen worden geval per geval bekeken. ‘In het Waals Gewest zijn er rode, oranje en witte zones… Maar een rode zone kan zich op een relatief hoog punt bevinden, of specifieke ingrepen kunnen ervoor zorgen dat de site buiten het bereik van water blijft. We moeten ter plaatse gaan om te evalueren of er maatregelen nodig zijn, zoals een verhoging, of de bouw van een muur rond de site.’ Met deze studie mikken we op de lange termijn. ‘We moeten een algemeen overzicht krijgen, de sites in de rode zone één voor één onderzoeken en een verbeteringsstrategie uitwerken’, besluit Bruno.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.