Netwerk
Organisatie
Op het terrein
Service

Bouw mee aan het ASTRID-netwerk van de toekomst

ASTRID mast

De voorbereiding van het Next Generation mobiele communicatie Netwerk draait op volle toeren. ASTRID publiceerde op 12 maart 2024 de vooraankondiging op het eProcurement platform zodat leveranciers zich kunnen voorbereiden op deelname aan de verschillende overheidsopdrachten om het ASTRID-netwerk van de toekomst vorm te geven. Wat je noemt: een once in a lifetime opportunity!

Het ASTRID-communicatienetwerk zal in de nabije toekomst evolueren van een elektronisch netwerk dat volgens de TETRA-norm opereert, naar een mobiel breedbandnetwerk volgens de LTE-norm. Dit moet beantwoorden aan de toekomstige technologische normen en de noodzakelijke garanties bieden inzake dekking robuustheid, zekerheid en beschikbaarheid van het spraak-, data- en videoverkeer voor de kritieke communicatie van de gebruikers van ASTRID: de hulp- en veiligheidsdiensten die op federaal en lokaal vlak opereren.

Het netwerk van de toekomst
Naast haar eigen radiotoegangsnetwerk, zal ASTRID ook gebruik maken van het radionetwerk van één of meer openbare mobiele operatoren. ASTRID zal 3GPP gestandaardiseerde prioriteitsdiensten, zoals Push-To-Talk (MC PTT)-, video (MC Video)- en data (MC Data)-oproepen aanbieden. Deze systemen voor de Next Generation mobiele communicatie met eigen core network, zullen vanaf 2027 de TETRA communicatie-oplossing geleidelijk vervangen.

Van Dark Fibre as-a-service tot operationele support
Om dit te realiseren, heeft ASTRID een programma ‘Next Generation Mobiele Communicatie’ opgesteld, dat is verdeeld in verschillende tracks. Die omvatten alle projecten om het netwerk van de toekomst te realiseren, van voorbereiding tot en met realisatie en opvolging. Denk aan de integratie van Dark Fibre as-a-service, upgrades van provinciale backbones, migratietrajecten van TETRA naar LTE, de ontwikkeling van operationele ondersteuningsen beveiligingssystemen, het beheer van mobiele apparaten en nog veel meer.

De procedure
De vooraankondiging op het eProcurement platform omvat alle overheidsopdrachten die ASTRID zal publiceren om het Next Generation Mobiele Communicatie programma mogelijk te maken. Deze vooraankondiging geeft leveranciers de kans om de ambities en vereisten van het ASTRID-programma te leren kennen en zich voor te bereiden op deelname. Na publicatie van de vooraankondiging respecteren we een periode van minimaal één maand vooraleer we de eerste overheidsopdracht publiceren. De overheidsopdrachten worden in fases gepubliceerd, afhankelijk van de specifieke voorwaarden verbonden aan de interactie tussen verschillende overheidsopdrachten.

Christophe Grégoire ASTRID
Christophe Grégoire
Directeur Techniek & Operaties ASTRID
Het Next Generation Mobiele Communicatie programma luidt een nieuw communicatietijdperk in voor de hulp- en veiligheidsdiensten in ons land. Tijdens de transitie blijft het huidige TETRA-netwerk operationeel. Zo garanderen we een vlotte overgang voor iedereen.

Samen geven we de toekomst vorm
Bij ASTRID kijken we ernaar uit om samen deze baanbrekende stap te zetten. Het Next Generation Mobiele Communicatie programma luidt een nieuw communicatietijdperk in voor de hulp- en veiligheidsdiensten in ons land. Met meer en betere mogelijkheden om de veiligheid en het welzijn van alle burgers te garanderen. ASTRID nodigt potentiële leveranciers dan ook graag uit om deel te nemen aan een van de meest vooruitstrevende overheidsopdrachten in de Belgische geschiedenis van mobiele communicatie. Een uitnodiging aan iedereen die wil bijdragen aan een veiligere wereld.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.