Netwerk
Op het terrein
Service

Blue Light Mobile van 3G naar 4G/5G

blm

Om frequenties vrij te maken voor snellere 4G- en 5G netwerken, plannen Proximus, Orange en Telenet/Base de
uitfasering van 3G in 2024-2025. Wat is de impact voor gebruikers van Blue Light Mobile?

Blue Light Mobile

De 4G- en 5G-netwerken zijn niet alleen efficiënter dan 3G, ze verbruiken ook minder energie. De operatoren starten in januari 2024 met het afschakelen van het 3G-netwerk. Dit zal stapsgewijs gebeuren: er wordt immers per regio gewerkt zodat in de loop van 2025 3G op het gehele Belgische grondgebied volledig zal
zijn afgeschakeld.”

Impact voor Blue Light Mobile-gebruikers
Voor gebruikers van mobiele apparaten die 4G/5G ondersteunen, heeft het stopzetten van 3G geen gevolgen. Gebruikers van enkel 3G-ondersteunende apparaten zullen – als ze geen actie ondernemen - na de uitfasering enorme hinder ondervinden. 2G blijft beschikbaar voor basiscommunicatie, maar met beperkte datacapaciteiten. Controleer dus zeker of je apparaten compatibel zijn met 4G of 5G.

Wat met roaming in het buitenland en IoT-toepassingen?
De mogelijkheid om te roamen, hangt af van de ondersteuning door de netwerken van lokale (buitenlandse) operatoren. Veel IoT-toepassingen zijn al overgestapt naar 4G en 5G. Toepassingen die nog steeds verbonden zijn met het 3G-netwerk zullen bij gebrek aan 3G-dekking overschakelen naar 2G. De IoT-toepassingen blijven dus wel verbonden, maar datarijke toepassingen zullen zeker gevolgen ondervinden van de lagere bandbreedte. Sms-diensten voor IoT-toepassingen blijven gewoon functioneren na de afschaffing van 2G/3G.

Kortom, de overgang naar 4G en 5G is essentieel voor moderne communicatie. Je aanpassen aan de nieuwe standaarden is cruciaal voor de beste connectiviteit.

HOE CONTROLEER JE OF JE APPARAAT 4G/5G ONDERSTEUNT?

iOS (Apple):
Ga naar Instellingen > Mobiele data - Opties > Bellen en data. Als hier de optie ‘5G/4G/LTE’ verschijnt, is je mobiele apparaat compatibel met deze technologieën.

Android (andere merken):
Ga naar Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Netwerkmodus. Hier kan je zien of je je mobiele
apparaat kan instellen op ’LTE’ (4G) of ‘5G/LTE’ (4G en 5G).

  • Als de modus ‘LTE/3G/2G’ wordt weergegeven, is je apparaat compatibel met 4G.
  • Als de modus ‘5G/LTE/3G/2G’ wordt weergegeven, is je apparaat compatibel met 4G en 5G.

Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > SIM1 > Voorkeur voor netwerktype. Hier kan je zien of je mobiele apparaat kan worden ingesteld op ‘5G/4G/LTE’. Als de modus ‘5G/4G/3G/2G’ wordt weergegeven, is je apparaat compatibel met deze
technologieën.

BLM7

5G - Blue Light Mobile

Via Blue Light Mobile kan u meegenieten van de voordelen van 5G: een hogere netwerkcapaciteit, kortere reactietijden en een hogere snelheid.

can we help you?

Uw persoonlijke ASTRID-adviseur

Wie nood heeft aan gespecialiseerd advies, kan steeds bij zijn ASTRID-adviseur terecht. ASTRID-adviseurs zijn elk verantwoordelijk voor een regio en/of discipline.

Abonnementen en tarieven ASTRID

Abonnementen & tarieven

Als u een radio, pager of ander toestel wilt gebruiken op het ASTRID-netwerk, dan moet u een contract sluiten voor een jaarlijks abonnement bij ASTRID

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.