Netwerk
Op het terrein
Service

Een volgende stap voor Blue Light Mobile

Blue Light Mobile ASTRID

In het najaar van 2022 komen er nieuwe opties voor de ASTRID-dienst Blue Light Mobile, die prioritaire spraak- en datacommunicatie voor de hulp- en veiligheidsdiensten levert. Matthias Barrie, product manager bij ASTRID, licht toe.

We hebben de afgelopen jaren een forse stijging gezien van het aantal gebruikers van Blue Light Mobile. In 2021 liefst 31% meer dat het jaar voordien’, zegt Matthias Barrie. ‘Er is dus duidelijk een groeiende nood aan meer datacommunicatie bij de verschillende gebruikersorganisaties. We zien ook dat Blue Light Mobile steeds meer deel gaat uitmaken van de standaarduitrusting van gebruikers. Dus niet enkel voor ‘spectaculaire’ toepassingen zoals drones, maar echt in de dagelijkse werking. Om het gemak voor de gebruikers te vergroten, voeren we de komende maanden een aantal vernieuwingen door.’

Blue Light Mobile ASTRID

WAT IS ER NIEUW?

Uitbreiding van pre-emption voor een grotere groep gebruikers
De formule PRIOR van Blue Light Mobile biedt een hoger prioriteitsniveau dan de FIRST formule door de onmiddellijke beschikbaarheid van de dienst mogelijk te maken, zelfs in geval van verzadiging van het netwerk. Het aantal PRIOR-kaarten is momenteel beperkt tot een bepaald aantal gebruikers per organisatie. Het Proximus-netwerk is echter nu matuur genoeg om pre-emption aan te bieden aan een grotere groep gebruikers. Vanaf dit najaar zal ASTRID deze functionaliteit breder kunnen aanbieden en onze gebruikers in staat stellen dit kaartprofiel onbeperkt te bestellen. Zo willen we de gebruikerservaring verbeteren en een aantal zaken vereenvoudigen voor de beheerders van de abonnementen. zal deze self-service niet alleen voor Blue Light Mobile aanbieden, maar ook voor radio en paging.

Self service portaal MyASTRID
In het najaar komt er een nieuw MyASTRID-portaal waarop beheerders voor hun teams zelf abonnementen kunnen aanvragen, activeren, wijzigen en stopzetten. Het portaal zal deze self-service niet alleen voor Blue Light Mobile aanbieden, maar ook voor radio en paging.
 

Nieuwe simkaarten
De nieuwe SIM-kaarten zullen compatibel zijn met de nieuwste technologieën die de overgang naar systemen van de toekomstige generatie mogelijk zullen maken. Blue Light Mobile bouwt daarmee vandaag al de brug naar de mission critical communicatie van morgen.

Waar staat Blue Light Mobile voor?
De dienst Blue Light Mobile is speciaal ontworpen om de medewerkers van hulp- en veiligheidsdiensten toegang te geven tot de mobiele communicatienetwerken van de drie grote operatoren in België. Dat gebeurt door middel van Blue Light Mobile-simkaarten in alle soorten mobiele toestellen: mobiele telefoons, tablets, laptops, pagers, maar ook drones, sensoren, camera’s … Op het voorkeursnetwerk Proximus krijgen Blue Light Mobile-gebruikers hogere datasnelheden, ze hebben in crisissituaties en bij verzadiging van het netwerk steeds voorrang op ‘gewone’ gebruikers en de communicatie kan beter beveiligd worden via een VPN-connectie. Blue Light Mobile vormt zo een aanvulling op de mission critical TETRA-communicatie die in de eerste plaats op push-to-talk spraakcommunicatie in gespreksgroepen is gericht.

Marc Alen Blue Light Mobile ASTRID

Blue Light Mobile in het hart van Politiezone Leuven

In Leuven is Blue Light Mobile niet meer weg te denken uit de dagelijkse werking van het politiekorps. Commissaris en Diensthoofd Technologie Marc Alen legt uit. ‘In onze zone zijn er meer dan 360 Blue Light Mobile-kaarten in omloop. Alle inspecteurs hebben er één in hun smartphone. Ons uitgangspunt was: onze mensen op het terrein moeten op dezelfde manier kunnen werken als de mensen op kantoor. Ze moeten van overal toegang hebben tot dezelfde programma’s, en dezelfde apps ter beschikking hebben. Daarom hebben we hier verschillende datacentra die met elkaar in verbinding staan, waarbinnen we een groot aantal PC’s virtualiseren. De gebruiker surft naar die omgeving met zijn smartphone. De Blue Light Mobile-simkaart in die smartphone zorgt voor de dataconnectie. Ook de tablets in de dienstvoertuigen zijn met een Blue Light Mobile-kaart uitgerust en hebben zo toegang tot alle Windows 365-programma’s en de Focus-app van de politie. Blue Light Mobile is snel, veilig, geeft overal prioriteit op het Proximus netwerk, bundelt op één simkaart drie netwerkproviders … Die kwaliteiten vind je nergens anders terug. We zijn benieuwd wat de komst van 5G in de toekomst nog mogelijk zal maken.’

BLM7

5G - Blue Light Mobile

Via Blue Light Mobile kan u meegenieten van de voordelen van 5G: een hogere netwerkcapaciteit, kortere reactietijden en een hogere snelheid.

can we help you?

Uw persoonlijke ASTRID-adviseur

Wie nood heeft aan gespecialiseerd advies, kan steeds bij zijn ASTRID-adviseur terecht. ASTRID-adviseurs zijn elk verantwoordelijk voor een regio en/of discipline.

Abonnementen en tarieven ASTRID

Abonnementen & tarieven

Als u een radio, pager of ander toestel wilt gebruiken op het ASTRID-netwerk, dan moet u een contract sluiten voor een jaarlijks abonnement bij ASTRID

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.