Service

De “Cwarmê” van Malmedy: Veiligheid op Vastenavond

politie radio

Carnavalsvieringen geven de hulp- en veiligheidsdiensten soms heel wat kopzorgen. De maskers en vermommingen zorgen dan wel voor een feestelijk en uitgelaten sfeertje, maar overlast wegens overmatig alcoholgebruik komt ook regelmatig voor.

Dit jaar was er bijzonder veel belangstelling voor het carnaval van Malmedy: volgens de organisatoren trok de befaamde “Cwarmê” stoet zo’n 15.000 à 20.000 toeschouwers! Afgezien van enkele klassieke strubbelingen ’hebben we geen enkel belangrijk incident moeten optekenen‘, vertelt Thierry Lorent, hoofd van het politiehuis van Malmedy. ‘Het veiligheidsniveau was vorig jaar verhoogd na de gebeurtenissen in Verviers, en we hebben het dit jaar behouden, gezien de evaluatie van het OCAD. We konden ook op versterking vanuit de federale politie rekenen’. Als aanvulling op de camera’s van de stad hielp een drone vanop 80 meter hoogte met het toezicht op de bewegingen van de menigte en de verkeersstromen – een primeur voor dit soort manifestaties.

‘We maakten gebruik van een mobiele data terminal (MDT) van het type Panasonic CF-19 die voorzien was van een SIM-kaart van Blue Light Mobile. We hadden op eender welk ogenblik toegang tot Portal en de databases voor voertuigen (DIV - inschrijvingen) en personen, volledig autonoom, zonder ons te moeten bekommeren om het redelijk drukke radioverkeer’.

De terminal bevond zich aan boord van een rijdend voertuig, en bleek ook heel doeltreffend bij identiteitscontroles te voet, op minder toegankelijke plaatsen. Wat de radiocommunicatie betreft geniet de zone van Malmedy een goede dekking. ‘Dat was belangrijk, want overdag zaten we in een multidisciplinaire gespreksgroep met de brandweer en de externe versterking.’ Ook de veiligheid was dus van de partij tijdens de Cwarmê van Mâm’dî.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.