Service

RPAS-teams testen Blue Light Mobile

drone

De Civiele Bescherming lanceerde recentelijk de RPAS-teams, waarbij RPAS staat voor Remotely Piloted Aircraft System. De teams beschikken over drones die bij een interventie metingen kunnen doen van gasconcentraties in de lucht of bijvoorbeeld live videobeelden of infraroodbeelden kunnen doorsturen. Via Blue Light Mobile, de mobiele data-service van ASTRID, kunnen de gegevens of beelden vervolgens worden doorgestuurd naar een crisis- of commandocentrum.

Drones met camera
Begin maart werd de datacommunicatie via Blue Light Mobile nog uitgetest tijdens een oefening bij de operationele eenheid in Brasschaat. Lt. Kol. Jan Beeldens en zijn team demonstreerden de drones, uitgerust met een camera. De beelden werden via het RPAS-voertuig doorgestuurd naar een container die dienst deed als crisiscentrum. Het idee voor de drones ontstond na het treinongeval in Wetteren waarbij giftige dampen vrijkwamen. Niet alleen in Brasschaat, maar ook in de operationele eenheid van de Civiele Bescherming in Crisnée wordt een RPAS-team uitgebouwd.

Een betere oplossing
De test van vorige week was alvast een groot succes. Het doorsturen van de beelden verliep vlekkeloos. Jo Bilcke, ASTRID-adviseur: ‘De Algemene Directie van de Civiele Veiligheid is bij ons komen aankloppen omdat ze een betrouwbare en veilige manier zochten om de gegevens of beelden vanuit het RPAS-voertuig verder te verspreiden. Blue Light Mobile leent zich daar perfect toe. En ze zochten ook een oplossing om de gegevens op te slaan.’ In de toekomst is het daarom de bedoeling dat de beelden of gegevens naar een server bij ASTRID worden gestuurd, waardoor het mogelijk wordt om ze vanop verschillende plaatsen tegelijk te raadplegen. De server kan de gegevens ook opslaan voor later gebruik. ‘In de opstelling die we vorige week hebben getest, konden de beelden maar naar één computer of tablet tegelijk worden doorgestuurd,’ bevestigt Stefan Deforce, BLM-engineer. ‘Een server zou een betere oplossing zijn. Zodra we de mogelijkheid hebben, beginnen we met dat project.’

www.bluelightmobile.be

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.