Netwerk
Organisatie
Service

"Dankzij de adviezen van ASTRID was de indoordekking van het nieuwe commissariaat al voorzien bij de start van het bouwproject."

MME

In oktober 2022 opende het nieuwe politiecommissariaat van Silly zijn deuren. Dankzij de uitstekende samenwerking tussen de werfleiders en ASTRID heeft het commissariaat een perfecte indoordekking – aldus Santino Amoruso, logistiek manager en preventieadviseur bij de politiezone 'Sylle & Dendre'.

MME

Waarom dit nieuwe gebouw?
We hadden twee gebouwen – in Chièvres en Lens – die niet functioneel waren. Daarom hebben we nu de directie, het onderzoeksteam, de verkeerspolitie en de interventiedienst ondergebracht in één gebouw. Dit bevordert de interne communicatie en de uitwisseling van informatie. Het levert bovendien een schaalbesparing op, omdat we nu onze voertuigen, radio's en lokalen delen. Alles is gecentraliseerd, maar onze buurtfunctie hebben we uiteraard behouden. Zo kunnen we onze openingsuren nu ook beter afstemmen op de behoeften van het publiek.

Dat heeft dus concreet een positieve impact op de manier van werken?
Voor onze politietaken is het een groot voordeel dat alle diensten nu transversaal kunnen werken. We organiseren elke ochtend vergaderingen tussen de diensten en alles verloopt efficiënter, vlotter en sneller. Je hoeft maar de trap te nemen om even met een collega te overleggen. Ook op logistiek vlak zijn de voordelen groot. Neem bijvoorbeeld het beheer van onze voertuigen. Als er een probleem is, zijn we onmiddellijk op de hoogte en kunnen we het meteen aanpakken. De sleutels worden ook hier beheerd, dat is veel efficiënter. We hebben zelfs slimme kasten!

MME

Hoe is de integratie van ASTRID verlopen?
Zodra de bouwplannen voor het nieuwe commissariaat van hogerhand werden goedgekeurd, namen we contact op met ASTRID. Zij raadden ons aan om naast het bestek ook een financiële post te voorzien om de indoordekking op te nemen in het bouwproject. Zodra we een gesloten ruwbouw met binnenmuren hadden, kwam een FIT-ingenieur van ASTRID langs. Hij testte de indoordekking in alle lokalen en maakte aan kadaster op van de signaalsterkte in het gebouw.

Zo kregen we een meetrapport met een overzicht van alle grijze zones die moesten worden geoptimaliseerd. Een gespecialiseerde installateur zorgde vervolgens voor de bekabeling, maakte alle sleuven weer dicht en installeerde het nodige materieel. De conformiteit en werking van de installatie werden getest, waarna we het systeem in gebruik konden nemen. Vandaag hebben we een dekking van 100% voor ASTRID in het hele gebouw, zelfs in de kelderverdieping. Door ASTRID meteen bij de start van het project te betrekken, is alles vlekkeloos verlopen en werkt het systeem perfect.

MME

Welke evoluties verwacht u als gebruiker in ruimere zin qua communicatie?
Alles wat met data te maken heeft, wordt steeds belangrijker en dat belang zal blijven toenemen. Momenteel werken we met radio's, 4G-tablets met Focus, dienst-gsm's voor de buurtagenten – zodat zij altijd beschikbaar zijn –, en gedeelde gsm's met Blue Light Mobile-kaarten voor de interventieteams.

Met 4G/5G zullen we over één enkele technologie beschikken die voor een hele reeks behoeften kan worden benut. Dat zal veel eenvoudiger zijn. De invoering van 4G/5G is een grote uitdaging, maar we rekenen op de technologische expertise van onze nieuwe, digital native generatie om de overgang vlot te laten verlopen bij alle medewerkers.

 

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.