Netwerk
Organisatie
Service

Blue Light Mobile: hoog performant

blm

Blue Light Mobile, het mobiele telecommunicatie-abonnement van ASTRID, scheert steeds hogere toppen. In enkele jaren tijd is het aantal gebruikers meer dan verdubbeld. Ook de prestaties staan op hoog niveau, blijkt uit een drive test van het onafhankelijke bureau Commsquare.

De dienst Blue Light Mobile geeft de medewerkers van hulp- en veiligheidsdiensten toegang tot de bestaande mobiele telecommunicatienetwerken van de drie grote operatoren in België, met Proximus als eerste voorkeursnetwerk. Dat gebeurt door middel van Blue Light Mobile-simkaarten in alle soorten mobiele toestellen: mobiele telefoons, tablets, laptops, pagers maar ook drones, sensoren, camera’s. ‘En daar is dus duidelijk behoefte aan’, zegt Antony Zannier, team leader Product Management bij ASTRID. ‘Op 2,5 jaar tijd is het aantal gebruikers verdubbeld. In maart 2020 zaten we op 6000 gebruikers, en tegen begin volgend jaar zullen we de kaap van de 12.000, misschien zelfs 13.000 ronden. Dat zijn groeicijfers die je niet elke dag ziet.’ Ook het datagebruik gaat in stijgende lijn. Op één jaar tijd is het met 55% gegroeid.

‘Niet alleen door het grotere aantal gebruikers, maar ook door de grotere gebruiksmogelijkheden. Voor de mensen op het terrein, maar ook door het Internet of Things, waarmee veel meer gegevens tussen machines worden uitgewisseld. En de evolutie stopt niet.’

Drive test
Een groot voordeel van Blue Light Mobile zijn de uitstekende prestaties van het netwerk. Blue Light Mobile-gebruikers krijgen hogere datasnelheden bij verzadiging, ze hebben in crisissituaties en bij verzadiging van het netwerk voorrang op ‘gewone’ gebruikers en de verbinding is zekerder. ‘Maar af en toe hoorden we van op het terrein echo’s dat de prestaties van met name Proximus beter waren, hoewel we hetzelfde netwerk gebruiken. Daarom hebben we besloten om de prestaties te laten vergelijken door de drive tests van de firma Commsquare, een onafhankelijke organisatie die geregeld de prestaties van de commerciële netwerken vergelijkt.’ De vergelijkingsmethode is eenvoudig: de firma rijdt het land door en test verschillende simkaarten op het vlak van dekking, gegevenssnelheid en de gesprekskwaliteit. Wat blijkt? Blue Light Mobile presteert exact even goed als Proximus.

blm

Streepje meer
De drive test bekeek ook of Blue Light Mobile vlot overschakelt naar een ander netwerk op het moment dat Proximus uitvalt. Ook dat bleek het geval. ‘De overgang naar Telenet of Orange verliep probleemloos. In sommige gevallen – maar zeker niet altijd – waren er wel vertragingen als de gsm opnieuw naar Proximus wilde overschakelen. Maar dat heeft blijkbaar te maken met het gsm-toestel zelf (merk en type) en de configuratie ervan.’ Waarom dan de perceptie bij sommigen dat Blue Light Mobile minder goed presteert? ‘In individuele gevallen kun je inderdaad soms verschillen zien. Zelfs met twee simkaarten op hetzelfde netwerk en dezelfde locatie. Een antenne van een basisstation heeft standaard drie cellen, en de ene cel krijgt soms meer verkeer dan de andere. Occasionele verschillen — in de twee richtingen — zijn dus normaal. Maar mensen vergelijken graag, en als je dan merkt dat de ene gsm een streepje minder heeft dan de andere, trek je al gauw je conclusies. Daarom bestaat er juist een drive test. Een objectieve test met een algemeen aanvaarde methodologie en een groot testbereik, waar Blue Light Mobile bijzonder goed uitkomt.’ Uiteraard willen we de service continu blijven verbeteren, en dus zijn we vragende partij om feedback uit eerst hand te krijgen van de gebruikers van Blue Light Mobile op het terrein. Deze gebruikers kunnen zich daarom steeds melden bij hun persoonlijke ASTRID adviseur.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.