Netwerk
Op het terrein
Events

Civiele Veiligheid op de ASTRID User Days

18 & 19 mei, Louvexpo, La Louvière

Civiele Veiligheid Brandweer

Als partner van de ASTRID User Days is ook de Civiele Veiligheid vertegenwoordigd met een stand op het evenement. Wat wordt er getoond?

Brandweer
De Directie brandweer zet verschillende thema’s in de kijker. Ze laat bezoekers kennismaken met de nieuwigheden in de opleiding van brandweerlui: immersieve tools, demo’s met virtual reality, zelfstudiemodules en leervideo’s. Er is aandacht voor de veiligheidsprincipes die brandweerlui bij interventies hanteren en die aan bod komen in de campagne over de beroepsrisico’s ‘Vuur is niet altijd je ergste vijand’. Ten slotte worden ook de stappen toegelicht die een aspirant brandweerman/-vrouw moet doorlopen om het beroep te kunnen uitoefenen.

Civiele Bescherming
De Civiele Bescherming zet de uitdagingen van de cluster CBRN in de kijker. Dat zijn chemische, biologische, radiologische en nucleaire producten die een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de volksgezondheid. Op de ASTRID User Days tonen personeelsleden hoe met verdachte pakketten wordt omgegaan, welke materialen ze gebruiken om voertuigen en personen te desinfecteren, en hoe agenten zichzelf beschermen bij dit soort interventies.

TAST-module
Er is een demonstratie van de TAST-module, die deel uitmaakt van de cluster Incident en Crisis Management. Dat is een mobiele coördinatie- en operatiebasis die kan worden ingezet in moeilijk toegankelijke gebieden wanneer een crisissituatie de communicatie bemoeilijkt. De verschillende mogelijkheden van het systeem worden toegelicht aan de hand van een expositievoertuig en een logistiek voertuig op de esplanade buiten de expohal.

Noodcentrales

Noodcentrales 112
De 112-centrales belichten de voordelen van het nieuwe supra-provinciale dispatchingplatform. Daarmee kan één centrale via een gedeelde databank ook voor andere provincies hulpdiensten verwittigen en uitsturen. Ze heeft een overzicht van alle diensten, middelen en gemelde incidenten door het gebruik van een gedeelde kaart. En ze kan de telefoongegevens beheren en delen via één telefoniesysteem.

Er wordt ook aandacht besteed aan het noodnummer 1722 en het nieuwe elektronische loket www.1722.be dat bij stormweer of overstromingen kan gebruikt worden wanneer tussenkomst van de brandweer nodig is in niet-levensbedreigende situaties.

En ten slotte is er de app 112 die een unieke bron van informatie kan zijn voor de hulpdiensten. De belangrijkste troeven worden er nog eens op een rijtje gezet: bijstand van brandweer, ambulance of politie  vragen door een pictogram aan te klikken, geolokalisatie van de oproeper, communicatie via chatfunctie…

PRAKTISCH
Civiele Veiligheid, stand 3

SOMS IS VUUR NIET JOUW GROOTSTE RISICO
In België zetten 10.900 vrijwillige brandweerlieden en 6.400 beroepsbrandweerlieden zich dag en nacht in om mensen te helpen. Ze komen tussen bij brand, verkeersongevallen, overstromingen, instortingen en andere incidenten. De brandweerlieden worden tijdens deze interventies echter zelf ook blootgesteld aan een aantal beroepsrisico’s.

De FOD Binnenlandse Zaken lanceert daarom een campagne voor de brandweerlieden. Deze campagne werd ontwikkeld in samenwerking met Netwerk Brandweer, Rezonwal, Brandweer Brussel en de representatieve vakorganisaties.

De hulpverleningszones kunnen het campagnemateriaal gebruiken om brandweerlieden over deze risico’s in te lichten en hen te ondersteunen via procedures en een aantal nuttige tips. 

Meer info

AUD 2022 register
Bezoekers

Inschrijven voor de ASTRID User Days

Zet de ASTRID User Days
van 18 & 19 mei alvast in uw agenda!

Meer informatie

Standhouders AUD
Standhouders

Exposanten

Ontdek de volledige standhouderslijst van de ASTRID User Days 2022

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.