Op het terrein

ASTRID is in gedachten bij alle slachtoffers van de overstromingen en brengt hulde aan het werk van de hulp- en veiligheidsdiensten

• Onze teams hebben dag en nacht gewerkt om de communicatie tussen de hulpdiensten te vrijwaren

Groupe électrogène mobile sur camion

België werd geconfronteerd met nooit geziene overstromingen. ASTRID betuigt haar steun aan de slachtoffers van deze nationale ramp en brengt hulde aan de onophoudelijke inspanningen van de hulp- en veiligheidsdiensten. Hun inzet voor het redden van levens, de hulpverlening aan de slachtoffers, het opsporen van vermisten… verdient al onze waardering. En hun werk wordt ook nu onverminderd voortgezet…

Overstromingen Waver

Tijdens deze ramp zijn de teams van ASTRID ook dag en nacht paraat geweest om de onderlinge communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten te blijven verzekeren. De uitdaging was aanzienlijk wegens de grote schade aan de basisinfrastructuur, maar het radionetwerk heeft zijn robuustheid aangetoond. Verscheidene antennes van het ASTRID radionetwerk hadden vanaf donderdagochtend geen stroomvoorziening meer in de meest getroffen zones. De voorziene back-up systemen hebben echter hun werk gedaan en de batterijen hebben de stroomvoorziening overgenomen, wat een autonomie van acht uren oplevert. Er moesten niettemin op zeer korte tijd andere oplossingen worden gevonden voor wanneer de autonomie van de batterijen zou verstrijken. Met de hulp van de lokale en provinciale overheden werden de twee mobiele antennes eveneens ingezet en werden er noodstroomgeneratoren geïnstalleerd. Onze medewerkers en partners waren continu op het terrein en in ons Service Centre aanwezig voor het opzetten van de noodoplossingen.

Vrijdag bereikte de situatie in Waals-Brabant haar meest kritieke punt toen de technische ruimte met een aantal strategische technische onderdelen van het radionetwerk compleet onderliep. Een nooit geziene situatie! Uiteindelijk kon met de hulp van de lokale en provinciale overheden een noodstroomaggregaat op een vrachtwagen ter plaatse worden gebracht, gevolgd door de technici in een boot. Het aggregaat heeft de batterijen afgelost net nadat die het begeven hadden. Ongeveer twintig minuten lang werd de communicatie over de provincie erdoor aangetast, maar zodra de stroomvoorziening opnieuw op gang kwam via het noodstroomaggregaat konden de oproepen weer op de normale wijze verlopen.

Tijdens deze overstromingen moesten er ook twee Centra voor Informatie en Communicatie (CIC) van de politie (nummer 101) worden ontruimd. Dankzij de recente modernisering van de ASTRID-systemen konden de operatoren van de politie vanop afstand werken en werden ze naar Namen verplaatst. Op deze manier bleef de verwerking van de oproepen naar de 101 op normale wijze verlopen.

De teams van ASTRID blijven momenteel hun diensten van heel nabij opvolgen zodat de hulpverlening zo efficiënt mogelijk zou kunnen verlopen. ASTRID staat aan de zijde van haar gebruikers en zorgt voor hun essentiële communicatie.

 

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.