Events

Workshops ASTRID User Days 2022: een voorproefje

Workshops ASTRID User Days 2022

Op de ASTRID User Days kunnen bezoekers kennis maken met nieuwe technologieën die hulp- en veiligheidsdiensten in staat zullen stellen om efficiënter en veiliger te werken. We lichten er enkele uit.

ASTRID

ASTRID
De wereld van kritieke communicatie verandert snel. ASTRID organiseert op de User Days verschillende workshops om haar gebruikers kennis te laten maken met de toekomstige evoluties. Er komen vier belangrijke thema’s aan bod. Next Generation Communication focust op de uitbouw van een nieuw missiekritiek breedbandnetwerk voor de hulp- en veiligheidsdiensten. Op het vlak van calltaking en dispatching zullen de noodcentrales van de toekomst heel wat meer mogelijkheden bieden. Er komt ook een vernieuwing van de dienst Blue Light Mobile die vandaag prioritaire spraak- en datacommunicatie garandeert op de gsm-netwerken van commerciële operatoren.

En we nemen het trainingsaanbod van ASTRID onder de loep: welke opleidingen zijn er en hoe past ‘blended learning’ — een combinatie van online en fysieke lessen — in dat plaatje? Deze vier onderwerpen komen elke dag aan bod in afzonderlijke workshops, zowel in het Nederlands als in het Frans. Ze gaan door in het grote auditorium van Louvexpo.

Mobilidata – Agentschap Wegen en Verkeer
In samenwerking met het onderzoekscentrum imec lanceert de Vlaamse overheid dit jaar ‘Mobilidata’, een toepassing die prioritaire voertuigen vlotter en veiliger door het verkeer moet loodsen. Deze slimme technologie brengt twee concrete verbeteringen op het terrein. Weggebruikers zullen via hun smartphone een melding krijgen dat er prioritaire voertuigen in aantocht zijn, zodat ze tijdig een reddingsstrook kunnen vormen om plaats te maken. Intelligente verkeerslichten zullen bovendien anticiperen op de aantocht van prioritaire voertuigen en ervoor zorgen dat de lichten op groen springen wanneer ze het kruispunt naderen. Deze slimme technologie zal de aanrijtijden verkorten en de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verbeteren.

EENA – European Emergency Number Association
De European Emergency Number Association (EENA) brengt op de ASTRID User Days workshops rond verschillende thema’s. Het eerste draait om het noodnummer 112. Hoe gaan de verschillende Europese landen om met de oproepen die ze krijgen? En welke mogelijkheden biedt Next Generation 112 wanneer geconnecteerde toestellen en sensoren extra data leveren? Een ander thema is AED, de automatische externe defibrillator. Hoe kan de plaatsing van de toestellen beter in kaart worden gebracht zodat er geen kostbare tijd verloren gaat? En ten slotte wordt er gekeken naar publieke waarschuwingssystemen, zoals BE-alert in België. Tegen juni 2022 moeten alle lidstaten over zo een meldingssysteem beschikken. Wat zijn de best practices in de ons omringende landen en welke technologische evoluties zitten er in de pijplijn?

MONOcam – Politie Nederland
Veel verkeersongevallen zijn te wijten aan het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Maar overtreders op heterdaad betrappen is niet eenvoudig en vraagt een grote inzet van mensen en middelen. Daarom heeft de Nederlandse politie een automatisch systeem ontwikkeld dat mobiel telefoongebruik in de wagen kan detecteren: MONOcam. De technologie maakt gebruik van artificiële intelligentie en kan mobiel worden ingezet. De Nederlandse politie bestudeert hoe ze de door haar ontwikkelde software best kan delen met andere geïnteresseerde diensten.

Politie Blue Light Mobile

I-Police
De politiediensten in ons land maken een digitale transformatie door. Die omwenteling is al een aantal jaren aan de gang en heeft heel wat
nuttige toepassingen opgeleverd. Denk maar aan nummerplaatherkenning, de introductie van de Focus-app, de digitale aangifte … In de toekomst zullen nieuwe toepassingen nodig zijn om uit de groeiende massa van data inzichten en kennis te bekomen. Daarvoor werd het programma i-Police recent gestart. Op de ASTRID User Days geeft program manager Thierry Van Dyck een stand van zaken en werpt een blik op de ambities van het programma.

AUD 2022 register
Bezoekers

Inschrijven voor de ASTRID User Days

Zet de ASTRID User Days
van 18 & 19 mei alvast in uw agenda!

Meer informatie

Standhouders AUD
Standhouders

Exposanten

Ontdek de volledige standhouderslijst van de ASTRID User Days 2022

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.