Service

Reeds meer dan 100.000 inschrijvingen op App ‘112 BE’

Leuven

Op 23 juni werd in de noodcentrale van Leuven de nieuwe app ‘112 BE’ voorgesteld door minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. Via deze app kunnen burgers in nood de hulp inroepen van brandweer, ambulance en/of politie in België. Minister Jambon vertelde bij de lancering dat de app ‘letterlijk levens gaat redden’.

De nieuwe app ‘112 BE’ biedt enkele essentiële voordelen. Je hoeft ten eerste niet langer de noodnummers te onthouden. In panieksituaties vergeten mensen namelijk al gauw het juiste noodnummer. Nu kom je met behulp van pictogrammen van brandweer, ambulance en politie zonder fouten bij de juiste hulpdienst terecht. Dankzij de lokalisatiefunctie in de app kunnen de hulpdiensten de personen in nood ook makkelijker terugvinden. Op een afgelegen plaats, in een bos of te midden van een ingewikkeld netwerk van autosnelwegen is het vaak moeilijk om uit te leggen waar je je precies bevindt. De app geeft daarom de exacte gps-coördinaten van de persoon in nood door aan de noodcentrale.
Mensen die doof of slechthorend zijn of een spraakstoornis hebben kunnen dit aanvinken bij de registratie van de app. Voor hen zal de app een chatfunctie openen zodra de oproep aangenomen wordt in de noodcentrale. De noodcentrale zelf kan in uitzonderlijke situaties ook voor andere bellers de chatfunctie activeren, maar enkel als het niet mogelijk is om te spreken, bijvoorbeeld wanneer er teveel omgevingslawaai is. Als er geen internetverbinding is, zal de app overschakelen naar SMS. In samenwerking met alle betrokken diensten en leveranciers verzorgde ASTRID de technische coördinatie bij de ontwikkeling van de app.
Download de gratis app in de App Store (Apple) of in de Play Store (Android) via de zoekterm ‘112 BE’. Opgelet! De app 112 BE werkt enkel in België. De noodcentrales zijn uiteraard ook nog altijd bereikbaar via een klassieke telefonische oproep. Amper enkele weken na de lancering van de App hebben zich reeds meer dan 100.000 mensen geregistreerd.

Info

www.112.be/nl/app

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.