Op het terrein

Noodweer en stroomuitval veroorzaken nauwelijks hinder op het ASTRID-netwerk

electricity astrid intervention portal

Het noodweer op vrijdag 15 januari veroorzaakte stroompannes én heel wat wateroverlast in het land. ASTRID bleef zo goed als feilloos werken. Dit bewijst dat zelfs bij een afschakeling van het elektriciteitsnet de communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten de eerste uren niet in gevaar komt.

Het is bekend: bij streng winterweer heeft België mogelijk een structureel tekort aan elektriciteit. Daarom heeft de regering een afschakelplan opgesteld waarbij sommige provincies tijdelijk zonder stroom worden gezet om een landelijke stroomuitval te voorkomen.

Bij stroomuitval ondervinden tal van netwerken sterke hinder. Dat de ASTRID-systemen dergelijke elektriciteitsonderbreking vlot kunnen opvangen werd nogmaals bevestigd op 15 januari. Dankzij de noodbatterijen waarmee elke zendmast is uitgerust, kan de mast probleemloos doorwerken en blijft de communicatie van de hulpdiensten lange tijd verzekerd. Dat de hulpdiensten het die dag druk hadden, blijkt ook uit de statistieken: over heel België werd er die dag rond 10 uur 78% meer verkeer op het ASTRID-netwerk vastgesteld dan op een normale dag!

Sneeuw en stroompannes

Op 15 januari kregen drieëntwintig gemeenten in Luik te kampen met stroompannes. De pannes werden veroorzaakt door hevige sneeuwval. Ondergesneeuwde bomen begaven het en kwamen zo op elektriciteitslijnen terecht. Op provinciaal niveau werd de noodtoestand afgekondigd.

Het ASTRID-netwerk bleef volledig werken zoals normaal. In de provincie Luik werden er niet minder dan 15 zendmasten door de stroompanne getroffen, waarvan sommige tot 12 uur lang. Allemaal schakelden ze automatisch over op hun noodbatterijen en bleven zo beschikbaar. Voor de langst getroffen zendmasten werd preventief een noodstroomgenerator aangevoerd. Een ASTRID-zendmast is voorzien om minstens 8 uur te blijven werken bij een stroomuitval, en nog een stuk langer als er zuinig wordt omgesprongen met de communicatie en als gespreksgroepen optimaal worden gebruikt. Over heel België werden in totaal zowat veertig zendmasten op een bepaald moment door de stroompanne getroffen zodat ze op hun batterijen moesten overschakelen.

Wateroverlast

In Vlaanderen zorgden de hevige regenval en smeltende sneeuw dan weer voor forse wateroverlast, met name in de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Waterlopen traden buiten hun oevers, huizen liepen onder water en verschillende gemeenten kondigden het rampenplan af.

Doordat de hulpdiensten massaal werden ingezet, kreeg het ASTRID-netwerk in de getroffen regio’s op bepaalde tijdstippen dubbel zo veel verkeer te verwerken als op een normale dag. Hier en daar trad er queueing op, maar die bleef beperkt. De tijd die nodig is om een gesprek tot stand te brengen is dan langer dan de gebruikelijke 300 milliseconden. De oproep komt dan in de wachtrij te staan. Wel waren in Antwerpen enkele zendmasten een paar minuten onbeschikbaar tussen middernacht en 1 uur ‘s ochtends. Dit was te wijten aan storingen op de transmissieverbindingen door de sneeuwval. De precieze oorzaak wordt nu door de leverancier onderzocht. Op basis van de live test van 15 januari zal het BIPT een volledige analyse wijden aan de beschikbaarheid van de verschillende telecomoperatoren.

Meer info: ASTRID-systemen voorbereid op stroomonderbrekingen

Of neem contact op met uw adviseur of het ASTRID Service Centre.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.