Op het terrein

De stadswachten van Verviers: blij van opgenomen te zijn in de lus van ASTRID

Yannick Leclercq, coördinator van de stadswachten van Verviers

Stadswachten Verviers, ASTRID

Sinds 2017 beschikken de stadswachten van Verviers over een ASTRID-communicatiekanaal, het kanaal P2, dat ze onderling gebruiken, of om te communiceren met de politiezone van Vesdre. Yannick Leclercq, coördinator van de stadswachten, licht toe.

Stadswachten les gardiens de la paix  Verviers ASTRID

Waarom wilden jullie van dit hulpmiddel gebruik maken?
Voor de stadswachten is het radiokanaal veel gemakkelijker dan een gsm. In plaats van met één persoon tegelijk te communiceren, bereiken we meteen al onze collega’s die de nodige informatie kunnen geven, of die sneller ter plaatse kunnen komen als iemand zich in een moeilijke situatie bevindt bijvoorbeeld. We winnen tijd en kunnen efficiënter werken. Bovendien hebben stadswachten een bijzondere band met de inwoners, vaak gaat het om persoonlijk contact, een vertrouwensrelatie. We zijn dus de ‘ogen en oren’ en kunnen over informatie beschikken die nuttig kan zijn voor de politie. Ik wilde die communicatie mogelijk maken door een schakel te worden in de ketting.

In welke omgeving gebruiken jullie de ASTRID-radio’s het vaakst?
Buiten de Covid-periode gebruikten we ze vaak bij evenementen: tijdens festivals, buurtfeesten, rommelmarkten, loopwedstrijden, waarbij preventie- en veiligheidsafspraken nodig zijn. Met de terreurdreiging van de afgelopen jaren, hadden de politiezone van Vesdre en de gemeente speciale maatregelen genomen, zoals het doorzoeken van tassen en het afbakenen van een perimeter. De communicatie tussen de stadswachten en de politie was dus essentieel. Maar we gebruiken het kanaal ook tussen stadswachten onderling voor kleine dagelijkse tussenkomsten.

Kunt u een concreet voorbeeld geven van het gebruik van ASTRID-communicatie in de dagelijkse praktijk?
Het is heel handig op het eind van de schooldag. Als er twee oversteekplaatsen zijn die wat verder uit elkaar liggen, kunnen we met elkaar afstemmen: we beveiligen de perimeter, de leerlingen steken over, en het verkeer kan weer op gang komen zonder kakofonie, en ondertussen houden we rekening met de risico’s, zoals een vrachtwagen die parkeert en de weg verspert, enz.

Was het moeilijk om de samenwerking tot stand te brengen?
Het duurde even om iedereen te overtuigen van het nut van het systeem. Er werden aan weerszijden vragen gesteld. Want ASTRID gebruiken veronderstelt dat je met andere spelers samenwerkt en dat je leert om naar elkaar te luisteren. We hebben een evenwicht moeten vinden, regels moeten opleggen, en een vertrouwensrelatie opbouwen. Door de praktijk zijn de banden tussen de verschillende spelers nu sterker geworden, iedereen heeft er zijn voordeel in gevonden. Het opzet is geslaagd.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.