
Datacommunicatie
Kenmerken van datacommunicatie via het ASTRID netwerk

Gegevenstransmissie draagt in grote mate bij tot de doeltreffendheid en de veiligheid van de operaties op het terrein (opsporen van vermiste personen, identificatie van kentekenplaten,...). De ASTRID-systemen bevorderen de snelheid en nauwkeurigheid waarmee informatie wordt uitgewisseld.
Om een te grote belasting van het radionetwerk met spraakberichten te vermijden, kunt u uw meest voorkomende operationele situaties (bijvoorbeeld: «onderweg», «ter plaatse», «vrij», ...) heel eenvoudig doorsturen met behulp van uw radio.
Statusbericht
Statusberichten zijn vooraf gedefinieerde codes voor specifieke en vaak voorkomende situaties van de gebruikers («onderweg», «aangekomen», «vrij», «lunch», ...). De codes kunnen naar een enkele abonnee of naar een groep worden doorgestuurd, maar worden voornamelijk gebruikt om de meldkamer op de hoogte te houden. Statusberichten worden via een eenvoudige toetsencombinatie doorgestuurd.
Kort gegevensbericht (SDS)
Het radionetwerk maakt het versturen en bewaren mogelijk van korte berichten met een vrij te kiezen tekst van hoogstens 160 tekens (« SDS » of Short Data Service).
Bij ontvangst van een SDS-bericht door een radio wordt er automatisch een ontvangstmelding verstuurd naar de afzender; dankzij deze vorm van controle weet de afzender dat het bericht goed ontvangen werd. Een dergelijk bericht kan naar een enkele abonnee of naar een groep worden verstuurd.
Kort gegevensbericht voor lokalisatie
Via een SDS kan een toepassing regelmatig gegevens uitwisselen met een centrale site. Voorbeeld: AVL (Automatic Vehicle Location) of APL (Automatic Person Location) versturen regelmatig de GPS-coördinaten van een radio naar een centrale site (bijvoorbeeld de meldkamer) voor weergave van de positie op een elektronische landkaart.
Status/SDS gelijktijdig met spraak
Bestaat uit het versturen of ontvangen van korte gegevensberichten (status- of SDS-berichten) gelijktijdig met een spraakoproep, vanaf dezelfde radioterminal.