Service

Hulpcentra 100/112 alarmeren via http-to-page

Paging

De meeste hulpverleningszones gebruiken intussen http-­to­-page om hun ploegen op te roepen. Vanop de computer in de kazerne – de alarmeringsterminal – worden korte berichten verstuurd naar de pagers van de vrijwilligers. De alarmeringsterminal stuurt de berichten via een beveiligde XDSL dataverbinding die in verbinding staat met het pagingnetwerk en maakt daarbij gebruik van het http-protocol. Sinds kort kunnen via diezelfde lijn ook de berichten van alle hulpcentra 100/112 naar de brandweerkorpsen worden verstuurd.

Als een korps moet uitrukken, stuurt het hulpcentrum 100/112 een xml-­bericht met de nodige informatie van een incident naar de betrokken hulpverleningszone. Dat gebeurde tot nu toe via ISDN­-lijnen, maar dat is dus verleden tijd. De reden is de technologische evolutie. Leverancier Proximus ondersteunt binnenkort de verouderde ISDN-­lijnen niet meer en migreert naar IP. Het verzenden van berichten via http-­to­-page gaat sneller (enkele seconden) en is bovendien betrouwbaarder. Bij elke http-­to­-page-installatie worden ook nieuwe firewalls geïnstalleerd met meer vermogen voor hun nieuwe opdracht. De service wordt nu trouwens ook gemonitord door het ASTRID Service Centre dat kan ingrijpen als er zich een probleem zou voordoen.

Hoe kan een hulpverleningszone alarmering via http-­to­-page aanvragen?
• De FOD Binnenlandse Zaken centraliseert de aanvragen en geeft die door aan het ASTRID Service Centre.
• ASTRID zorgt voor de technische aspecten: upgrade lijn + installatie krachtigere firewall.
• De kosten worden gedragen door de hulpverleningszone. Reken een termijn van 3 maanden tussen de aanvraag en de oplevering van de installatie.

De contactpersonen bij de FOD Binnenlandse Zaken:
Jean Truyts (NL):
Henri Goffin (FR):
Contactpersoon bij ASTRID:
Steve Vancompernolle

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.