Car Crash Recovery System via DIV

Car Crash Recovery

Slachtoffers bevrijden: voertuiginformatie opzoeken via het kenteken

Er bestaat een databank (Car Crash Recovery System - CCRS) waarin hulpverleners informatie kunnen opzoeken over de locatie van dergelijke componenten en hoe ze te deactiveren, per merk, model en bouwjaar. ASTRID heeft er nu voor gezorgd dat ze die informatie ook mobiel kunnen opzoeken aan de hand van het kentekennummer van het voertuig. Op die manier winnen de hulpverleners tijd en zijn ze ook zeker dat ze over de juiste informatie beschikken. Het is immers vaak moeilijk om tijdens de afhandeling van een ongeval op het terrein het precieze model te bepalen, aangezien voertuigen vaak behoorlijk verhakkeld zijn, en er erg veel modellen met voortdurend nieuwe technologie op de markt komen.

De nieuwe CCRS-toepassing van ASTRID wordt momenteel uitgetest bij de brandweer van Eupen (Hulpverleningszone DG).

Hoe werkt het?

  • De gebruiker koopt een CCRS-licentie bij de leverancier (Moditech) en kan daarmee gebruik maken van de software en de database om merken en modellen op te zoeken.
  • De gebruiker installeert die software op een mobiel toestel (tablet of laptop) met 3G of 4G en neemt voor dat toestel een abonnement op de ASTRID-dienst voor mobiele data Blue Light Mobile (profiel F). Hij ontvangt van ASTRID ook auditgegevens waarmee de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV) hem kan identificeren.
  • Wanneer dat allemaal in orde is, kan de gebruiker CCRS-opvragingen doen aan de hand van het kentekennummer. ASTRID heeft daarvoor een koppeling naar de DIV-databank ontwikkeld. Concreet legt het toestel van de gebruiker contact met een speciale server van ASTRID, die bij de DIV-databank het chassisnummer opvraagt dat bij het kenteken hoort. Aan de hand daarvan vraagt de ASTRID-server het juiste type op uit de CCRS-databank en stuurt die informatie door naar het toestel van de gebruiker. Die weet dan precies om welk model het gaat.
  • De gebruiker kan ook nog op elk moment zelf manueel voertuigen opzoeken in de CCRS-databank, via merk, model en bouwjaar.

Welke informatie krijgt de gebruiker te zien?

  • De CCRS-databank bevat interactieve afbeeldingen die de veiligheidssystemen visualiseren: waar bevinden zich de airbags, gaspatronen, gordelspanners, verstevigingen in de carrosserie, accu’s, sensoren, brandstoftanks …
  • De gebruiker kan delen van de carrosserie verbergen of juist laten weergeven, zoals het dak, de zijkanten, de stoelen … om een goed zicht te krijgen op de situatie.
  • Door componenten aan te klikken kan de gebruiker de deactiveringsinformatie ervan opvragen.
  • De databank bevat alle personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en autobussen met minstens één airbag of een alternatieve aandrijving, en wordt maandelijks geüpdatet.

Meer weten over Car Crash Recovery System via Blue Light Mobile? 

Neem contact op met het ASTRID Service Centre, via info@astrid.be of T 02 500 67 89

Meer info: www.moditech.com