Op het terrein

NGI test nieuwe kaarten voor brandweer

Brandweer wildfire

De grote natuurbranden in het recent verleden hebben de dringende nood aan een duidelijke, operationele cartografie voor de verschillende hulpdiensten aangetoond. Het NGI ontwikkelde daarom, in samenwerking met ASTRID en de hulpdiensten, een testapplicatie die gebaseerd is op GeoPortal. Deze applicatie maakt het mogelijk om gecoördineerde interventies van brandweer en hulpdiensten te ondersteunen.

De toepassing werd bij ASTRID uitgebreid getest door alle betrokken partijen. Op zaterdag 17 juni werd de applicatie vervolgens getest in reële omstandigheden op de Kalmthoutse Heide. Een grootschalige oefening waarbij brandweer, politie, Civiele Bescherming, het leger en andere diensten elk verschillende opdrachten uitvoerden. Via meerdere gepersonaliseerde kaarten, die aangevuld zijn met operationele informatie (zoals toegangswegen, waterwinpunten en vluchtzones) en een rasterstructuur, kunnen manschappen makkelijker worden gelokaliseerd wanneer ze op interventie zijn in natuurgebieden.

Deze tool maakt gebruik van GeoPortal, het bestaande interactieve en Internet-gebaseerde kaartenportaal van ASTRID met de mogelijkheid om cartografische gegevens en aantekeningen uit te wisselen. Via de verschillende communicatieplatformen van ASTRID (Blue Light Mobile, …) kan de operationele informatie snel en veilig worden verspreid tussen de hulp- en veiligheidsdiensten. Op basis van de resultaten van de test kan een operationele dienst worden overwogen. ASTRID wil haar gebruikers immers ondersteunen met innovatieve oplossingen.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.