Organisatie

Aanslagen 22 maart: actiepunten en verbetervoorstellen

radio user

Op woensdag 18 mei gaf Marc De Buyser, directeur-generaal van ASTRID, in de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van de aanslagen in Brussel toelichting bij het verloop van de communicatie op de dag van de aanslagen.

Verzadiging door ongeziene pieken
Eerste vaststelling is dat het ASTRID-netwerk in een korte tijdspanne een nooit geziene hoeveelheid radiocommunicatie te verwerken kreeg van de hulp- en veiligheidsdiensten die in Brussel gemobiliseerd waren. Als gevolg daarvan raakten 7 ASTRID-masten uit de regio’s Brussel en Vlaams-Brabant verzadigd. Zo waren er meer dan 4.300 radiogebruikers actief in Brussel, terwijl dat er op een gewone dag 2.500 zijn. Er waren tot 600 gespreksgroepen, tegenover 200 op een gewone dag. ASTRID heeft op de dag zelf verschillende maatregelen genomen om de communicatie te ondersteunen.

Technische en operationele verbeterpunten
Om een dergelijke situatie in de toekomst te vermijden zien ASTRID en het Raadgevend Comité van Gebruikers verbeterpunten. Technisch gezien kan ASTRID de capaciteit van de zendmasten verhogen, al zijn daar wel extra frequenties voor nodig. Op operationeel vlak zijn opleiding en sensibilisering van de radiogebruikers cruciaal voor een optimaal gebruik van de radiocommunicatiemiddelen, vooral in crisissituaties.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.