Organisatie

Een zwarte dag

22 maart

Op 22 maart werd ons land opgeschrikt door een reeks afschuwelijke aanslagen. De ASTRID-medewerkers en ikzelf willen ons diepste medeleven met de slachtoffers en hun families uitdrukken, en ons respect voor de enorme inspanningen van de hulp- en veiligheidsdiensten.

Het uitzonderlijke karakter van deze ramp, waarbij op verschillende locaties achtereenvolgens zware aanslagen werden gepleegd, leidde ertoe dat de ASTRID-netwerken –  op enkele uren tijd en in een beperkte straal – een ongekende hoeveelheid communicatie te verwerken kregen. Van over heel het land werden hulp- en veiligheidsdiensten opgevorderd om bijstand te komen verlenen.

Op vraag van de organisaties heeft ASTRID de dag zelf honderden extra radio’s geactiveerd en werd de mobiele zendmast ter plaatse gebracht. De ongeziene omvang van dit drama heeft ontegensprekelijk ook een zware impact gehad op de commerciële gsm-netwerken, met een aanzienlijke toename van het radioverkeer op het ASTRID-netwerk tot gevolg.

ASTRID is niet uitgevallen: zowel de radio-, paging- als meldkamersystemen hebben altijd standgehouden. Wel hebben deze massale inzet van hulpdiensten en ook de honderden gelijktijdige gespreksgroepen ertoe geleid dat de radiocommunicatie in Brussel niet altijd vlot verliep. Kort na de aanslagen bereikten de ASTRID-radiomasten in de buurt van het metrostation Maalbeek hun maximumcapaciteit, met soms moeilijke communicatie tot gevolg. Een aantal gebruikers heeft vertraging ervaren of geen toegang tot groepsgesprekken gehad. Dergelijke moeilijke en stressvolle momenten verhogen onvermijdelijk het aantal “push-to-talks”.

“Samen met de gebruikers wordt nu het verloop van de communicatie, zowel technisch als operationeel, onder de loep genomen”

Samen met de gebruikers worden nu het radiogebruik en het verloop van de communicatiestromen, zowel technisch als operationeel, onder de loep genomen. Intussen heeft ASTRID ook overlegd met het Raadgevend Comité van Gebruikers en zijn er concrete actiepunten en aanbevelingen bepaald.

Met deze ongeziene terroristische aanslagen is ons land een nieuwe realiteit binnengetreden. Laten we, samen met alle belanghebbenden in het veiligheidsbeleid, rond de tafel zitten over hoe we samen nog beter voorbereid kunnen zijn op dergelijke nieuwe noodsituaties.

Marc De Buyser
directeur-generaal

ASTRID

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.