Radiocommunicate

Toestellen

Om via het ASTRID-radionetwerk te kunnen communiceren, gebruikt u een digitale TETRA-radio. 

radio's

Types radio

Om via het ASTRID-netwerk te kunnen communiceren, hebt u een radio nodig.
De TETRA-norm waarop het ASTRID-radionetwerk is gebaseerd, is een open norm.
Dat betekent dat fabrikanten van telecommunicatieapparatuur vrij eindapparatuur kunnen ontwikkelen voor TETRA-toepassingen. Als gevolg daarvan hebben ASTRID-gebruikers de keuze uit een ruim assortiment toestellen van diverse merken bij verschillende leveranciers. Er bestaan radio’s van verschillende merken, explosieveilige of verstevigde types, allerhande accessoires... Daarnaast hebt u ook een abonnement nodig om gebruik te maken van het ASTRID-radionetwerk. De toestellen koopt u bij een leverancier; het abonnement gaat u aan bij ASTRID.

Er bestaan allerhande types radio, afhankelijk van het gebruik. Een overzicht van de meest courante types radio’s.

  1. draagbare radio’s (ook wel portables of portofoons genoemd),
  2. draagbare radio’s met een eenvoudig toetsenbord die ook met handschoenen aan gemakkelijk te bedienen zijn,
  3. draagbare ATEX-radio’s die explosieveilig zijn en dus bijvoorbeeld in gasomgevingen kunnen worden gebruikt,
  4. mobiele radio’s voor spraak- en/of datacommunicatie die kunnen worden ingebouwd in een voertuig,
  5. vaste radio’s, vaak op een tafel gemonteerd, voor gebruik in kazernes, commissariaten en kantoren.

Er komen geregeld nieuwe toestellen op de markt die mee evolueren met de technologie en de verwachtingen van de gebruikers en met steeds meer mogelijkheden.
Een nieuw type toestel mag echter pas op het ASTRID-netwerk worden gebruikt als het gevalideerd is door ASTRID.

Momenteel vertegenwoordigen de volgende merken het merendeel van de TETRA-radio’s die gebruikt worden op het ASTRID-netwerk: Airbus, Motorola en Sepura.

Radio ASTRID

Gevalideerde apparatuur

ASTRID staat in voor de validatie van alle eindapparatuur. Als er nieuwe TETRA-radio’s of TETRA-toepassingen op de markt komen, mogen die pas op het netwerk worden gebruikt als ASTRID ze heeft gecontroleerd op een hele reeks technische en functionele criteria. Fabrikanten van TETRA-radio’s kunnen er immers voor kiezen bepaalde functiemogelijkheden al dan niet in te bouwen. ASTRID volgt de technologische evoluties op de voet en actualiseert regelmatig de lijst van gevalideerde toestellen en toepassingen.

Enkele aanbevelingen

Schenkingen

Schenkingen van apparatuur worden enkel aanvaard indien de ontvanger van de geschonken toestellen reeds een contractuele gebruiker van ASTRID is. ASTRID moet met een officieel schrijven door de schenker op de hoogte worden gebracht van het feit dat de schenking heeft plaatsgevonden. De schenker moet aan ASTRID een lijst bezorgen van de geschonken apparatuur, met bijbehorende TEI-nummers en serienummers.

Gestolen radio’s

Het ASTRID Contact Centre (ASC-CC, info@astrid.be) moet zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht wanneer er een TETRA-radio gestolen wordt of verloren raakt, zodat de terminal op basis van de identificatie (ISSI) op het ASTRID-netwerk in de status “tijdelijk uitgeschakeld” of “uitgeschakeld” kan worden gezet. Er moet een officiële klacht worden ingediend bij de politie, en een voor echt verklaarde kopie moet naar het ASTRID Contact Centre worden gestuurd.

ASTRID Radio's

Verwijderen van TETRA TEA2 radio’s (ter herinnering)

Bij op het ASTRID-netwerk gebruikte TETRA-eindapparatuur die defect of ‘end-of-life’ is, moeten eerst de specifieke parameters worden gewist alvorens ze worden vernietigd. ASTRID raadt aan om het eindapparaat terug te sturen naar de Belgische distributeur of de Belgische leverancier voor het uitvoeren van deze handelingen. Een andere oplossing bestaat erin het TETRA-eindapparaat in te leveren bij een van de officiële Belgische recyclagebedrijven, na het wissen van de specifieke parameters. ASTRID raadt nadrukkelijk aan om een beroep te doen op een bedrijf dat aangesloten is bij Recupel. Een op het ASTRID-netwerk gebruikt TETRA-eindapparaat mag onder geen enkele voorwaarde tweedehands worden verkocht (online of elders).

Accessoires

Voor elk type radio biedt de leverancier ook heel wat accessoires aan die het gebruiksgemak verhogen of de gebruikers extra mogelijkheden bieden: motokits, antennes, batterijen, handsfree kits, handmicrofoons, luidsprekers, accessoires voor heimelijk gebruik …

Software updates en releases

Op geregelde tijdstippen verschijnen er nieuwe softwareversies, zowel voor het ASTRID-radionetwerk als voor de radio’s zelf. Net zoals de software op een gewone pc moeten de digitale ASTRID-systemen immers mee-evolueren met de technologische vernieuwingen. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruikers om de software van hun radio’s up-to-date te houden, om optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de mogelijkheden die het ASTRID-radionetwerk biedt. De contractvoorwaarden van ASTRID bepalen dat gebruikers ervoor moeten zorgen dat de softwareversie van hun radio’s maximaal twee versies ouder is dan de recentste.

Radio ziekenwagen

ASTRID leveranciers

U heeft als gebruiker keuze uit een ruim assortiment bij verschillende leveranciers. Houd echter wel in gedachten dat alleen gevalideerde toestellen  toegelaten zijn op het ASTRID-netwerk.

Lijst leveranciers

Meer over ASTRID

ASTRID radio's

Raamovereenkomst voor eindapparatuur

Als u toestellen uit de raamovereenkomst wilt aankopen bij een leverancier, hoeft u zelf geen overheidsopdracht meer uit te schrijven.

can we help you?

Uw persoonlijke ASTRID-adviseur

Wie nood heeft aan gespecialiseerd advies, kan steeds bij zijn ASTRID-adviseur terecht. ASTRID-adviseurs zijn elk verantwoordelijk voor een regio en/of discipline.

Abonnementen en tarieven ASTRID

Abonnementen & tarieven

Als u een radio, pager of ander toestel wilt gebruiken op het ASTRID-netwerk, dan moet u een contract sluiten voor een jaarlijks abonnement bij ASTRID