Gouverneur van Waals-Brabant: "Crisisberaad van op afstand"

Gilles Mahieu

Gilles Mahieu Gouverneur van Waals-Brabant

Een belangrijke taak voor een gouverneur is de coördinatie van het provinciaal rampenplan bij ernstige incidenten. Communicatie is daarbij essentieel. De doeltreffendheid van de operaties hangt ervan af.

Ik heb intussen dertig jaar ervaring met crisisbeheer. De middelen die we vandaag hebben, zijn niet te vergelijken met vroeger. Vooral de dekking en de capaciteit zijn sterk verbeterd. Voor de toekomst verwacht ik meer van dat: nog meer informatiestromen en nog meer bandbreedte, zodat we over beelden en data kunnen beschikken en bijvoorbeeld overal vlot kunnen inpluggen op het Incident & Crisis Management System, het nieuwe nationale digitale platform voor noodplanning en crisisbeheer.

Waar ASTRID in de praktijk het verschil heeft gemaakt? Ik herinner me onder meer een zwaar onweer in juni 2016. Pas op het laatste nippertje kregen we het bericht dat het veel erger zou worden dan eerst gedacht. Ik besliste terug te keren naar Waver en een provinciale fase af te kondigen, maar kwam terecht in de file die door omgevallen bomen was ontstaan. Via mijn radio heb ik vanuit mijn auto toch de crisiscoördinatie met alle disciplines kunnen opstarten, zelfs al zaten we nog niet allemaal fysiek rond de tafel.’

Bekijk de getuigenissen van de gouverneur en andere gebruikers over 20 jaar ASTRID.

Newsletter background
Receive E-zine

Subscribe to our E-zine and stay informed. You will receive it in your mailbox on a monthly basis.

switch achtergrond
SWITCH 36
SWITCH Magazine

You will receive the print version of our magazine on a quarterly basis (there is both a Dutch and French language version) free of charge by mail.