Network
Service

Snelle en globale communicatie in een omgeving met gas

Snelle en globale communicatie in een omgeving met gas

Bij Sibelga wordt veiligheid ernstig genomen. De ASTRID radio’s zijn het uitverkoren hulpmiddel om een efficiënte communicatie te waarborgen bij ingrepen op het terrein. Jean–Pierre Barbé, Meesterschapper Exploitatie Gas, legt uit.

In welke context maken jullie gebruik van de diensten van ASTRID?
Ons dagelijks werk bestaat voornamelijk uit noodinterventies binnen de dienst Exploitatie Gas. Een van onze taken zijn ingrepen op gasleidingen met middelhoge druk.

Wat houdt zo een ingreep in?
Het gaat hierbij om het afkoppelen van een deel van het netwerk om laswerkzaamheden uit te voeren en leidingen of kleppen te vervangen. Die ingrepen gebeuren tussen twee kleppen die gesloten zijn, daarna wordt de druk van de sectie verlaagd naar 21 mbar (lage druk). Om dat te doen staan er bij elke klep teams opgesteld en communiceren we constant via ASTRID-radio’s.

Wat is het belang van ASTRID voor jullie?
De informatie moet gelijktijdig bij elke betrokkene komen. Als er wordt gevraagd om een klep A of B te sluiten, moet iedereen dat horen en indien nodig reageren.

Wat staat er op het spel?
Het gaat erom de veiligheid van de lassers en alle teams die aan het gas werken te garanderen. Als we bijvoorbeeld een toename van de druk waarnemen, moeten lassers onmiddellijk stoppen met werken omdat er een risico bestaat dat het gas ontvlamt, en dat kan de veiligheid van mensen en eigendommen in het gedrang brengen.

Komt u soms in kritieke situaties terecht?
Er kan een probleem zijn met een naad of las. Dan verminderen we de druk en wordt iedereen tegelijk geïnformeerd. Dankzij ASTRID hoef je niet eerst de ene te bellen, dan de andere …

Snelle en globale communicatie in een omgeving met gas

Met hoeveel teams werken jullie samen op een werf?
Het hangt van de omvang van het manoeuvre af, maar we hebben vaak vijf of zes teams die tegelijkertijd en snel moeten werken om te controleren of de kleppen dicht zijn, of de druk niet te hoog is, enz.

Is het ASTRID-systeem een goede oplossing?
Het is heel gemakkelijk in gebruik. Iedereen wordt voor het werk gebriefd zodat we weten wat er moet gebeuren, en iedereen heeft een radio ter beschikking.

Hoe vaak gebruiken jullie die?
Dit jaar zitten we momenteel aan 57 ingrepen, dat wil zeggen één of twee keer per week.

Heb je ze ook in een andere context nodig?
Bij een algemene black-out bestaat het risico dat de telefoonoperatoren uitvallen. ASTRID stelt ons dan in staat om te communiceren met de mensen op het terrein om de teams te coördineren en ze naar verschillende plaatsen op het netwerk te sturen om de elektrische stations te herstellen en onze gasbevoorradingsstations te beveiligen.

Newsletter background
Receive E-zine

Subscribe to our E-zine and stay informed. You will receive it in your mailbox on a monthly basis.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

You will receive the print version of our magazine on a quarterly basis (there is both a Dutch and French language version) free of charge by mail.