Netwerk
Events

Visie toekomstige communicatie uit de doeken op 7de ASTRID User Days

Jan Jambon plenaire ASTRID User Days

De 7de editie van de ASTRID User Days ging vanochtend van start in Brussel. Dit jaar vieren we ons 20 jarig bestaan en vooral  20 jaar goede samenwerking met alle gebruikersorganisaties voor veilige communicatie. Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon opende vanochtend de plenaire sessie.

Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van technologische innovatie bij de hulp- en veiligheidsdiensten.

De federale overheid bereidt momenteel het wettelijk kader voor om een reeks frequenties in de 700 MHz-frequentieband te veilen en voor minstens 20 jaar toe te wijzen aan operatoren uit de telecomsector. Daarbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de nood aan breedbandcommunicatie voor de hulp- en veiligheidsdiensten. De 700 MHz-band is bijzonder geschikt voor dekking van grote gebieden door draadloze breedbanddiensten zoals ASTRID die ook in de toekomst wil blijven aanbieden.

Op middellange termijn zou communicatie via de commerciële operatoren mogelijk zijn in aanvulling op de bestaande TETRA-technologie (zoals nu al het geval is voor Blue Light Mobile) die vandaag gebruikt wordt voor de radiocommunicatie van hulp- en veiligheidsdiensten. Op een langere termijn zou communicatie via de commerciële netwerken deze TETRA-technologie kunnen vervangen.

Samen met minister van Telecommunicatie Alexander De Croo, maakte minister Jambon de noodzakelijke afspraken met de telecomsector om voldoende garanties voor de hulp- en veiligheidsdiensten te bieden.

“Communicatie is vandaag veel meer dan spraak. We communiceren via berichten, video, sociale media en moeten ons daaraan aanpassen. We zullen evolueren naar veel meer data, want data is het nieuwe goud", stelt minister Jambon.

ASTRID zal ook als operator in de toekomst blijven evolueren als platform voor kritieke communicatiediensten.

Op de zevende editie van de ASTRID User Days worden 1.500 leden van politie, brandweer, defensie en hulpdiensten verwacht. Meer dan 80 standhouders uit heel Europa demonstreren er de huidige en toekomstige toepassingen op het gebied van noodcommunicatie zoals track & trace, alarmering, dispatching of drones.

Inschrijven voor een bezoek van de ASTRID User Days op donderdag 4 oktober kan nog via de website of ter plaatse.

AUD 2022 register
Bezoekers

Inschrijven voor de ASTRID User Days

Zet de ASTRID User Days
van 18 & 19 mei alvast in uw agenda!

Meer informatie

Standhouders AUD
Standhouders

Exposanten

Ontdek de volledige standhouderslijst van de ASTRID User Days 2022

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.