Organisatie

Start ontwikkeling BroadWay prototypes

BroadWay, ASTRID

Op 6 juli 2020 begint fase 2 (Solution Prototype Phase) van de BroadWay PCP, met de ondertekening van de contracten tussen de NV ASTRID als Leidend Aankoper van de BroadWay PCP, en drie succesvolle consortia.

De drie consortia worden geleid door Airbus DS, Frequentis AG en Leonardo S.p.A. In totaal nemen 32 Europese bedrijven deel, waaronder belangrijke mobiele en satelliet operatoren: PrioCom, Telefonica, Eutelsat, Proximus, T-Mobile, Telespazio en Vodaphone. Veel KMO's bieden kennis, innovatieve en deskundige beveiliging en vaardigheden op het gebied van tests en applicaties aan.

Voor fase 2 heeft elk consortium ongeveer 1,4 miljoen euro gekregen en het doel is om in de komende 10 maanden BroadWay-prototypes te ontwikkelen, met inbegrip van een eerste demonstratie voor de BroadWay Groep van Aankopers in november 2020. De uiteindelijke BroadWay prototypes zullen in het voorjaar van 2021 worden getest en geëvalueerd. Vervolgens zal een nieuwe mededinging worden gehouden om nog eens 1,5 miljoen euro toe te kennen aan elk van de twee resterende consortia, die de opdracht zullen krijgen om tegen het voorjaar van 2022 de uiteindelijke TRL8-proefsystemen uit te rollen voor de derde en laatste fase van het project (de proeffase).

De evaluatie van de prototype-oplossingen die door onze Groep van Aankopers wordt uitgevoerd, zal worden ondersteund door het Practitioner Evaluation Team. Dit is een groep van openbare hulp- en veiligheidsdiensten die alle disciplines uit heel Europa vertegenwoordigt en wordt geleid door het Beierse Rode Kruis.

De BroadWay-prototypes en -proefprojecten zullen een reëel beeld geven van de technische mogelijkheid om operationele mobiliteit te realiseren; de mogelijkheid voor openbare hulp- en veiligheidsdiensten om toegang te krijgen tot informatie en deze te delen (waar ze zich ook bevinden), met vertrouwen in de veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit van hun mobiele diensten. Dit biedt Europese hulpverleners nieuwe en fundamentele capaciteit voor mobiele communicatie, waarop een nauwere samenwerking kan worden opgebouwd in de strijd tegen misdaad en terrorisme en om meer levens te redden wanneer een ramp zich voordoet.

De afgelopen maanden zijn de voorbereidingen reeds begonnen voor BroadNet. BroadNet zal een pan-Europees systeem aankopen en exploiteren, waarbij nationale mobiele breedbandsystemen met elkaar worden verbonden na de BroadWay PCP. Er lopen besprekingen over de wijze waarop de toekomstige pan-Europese overeenkomsten moeten worden gestructureerd. Deze overeenkomsten zijn nodig voor een effectief pan-Europees beheer van BroadNet. De BroadWay Groep van Aankopers zal besprekingen in hun nationale overheidsdiensten op gang brengen voor de vereiste ondersteuning. De eerste besprekingen hebben plaatsgevonden met de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank om financieringsmogelijkheden te onderzoeken.

De BroadWay Groep van Aankopers bestaat uit 11 ministeries of hun gedelegeerde instantie die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van communicatiemogelijkheden voor de openbare veiligheid in hun land. Zij verlenen momenteel mobiele communicatiediensten aan 1,4 miljoen hulpverleners in heel Europa. De landen die betrokken zijn bij het BroadWay PCP zijn onder andere: België, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Ierland, Nederland, Roemenië en Spanje.

EC

The BroadWay PCP is coordinated by Public Safety Communication Europe Forum (PSCE) and has received funding from the European Commission Horizon 2020 programme (grant number 786912). You can follow the BroadWay PCP on the project website – www.broadway-info.eu.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.