Netwerk
Op het terrein

De technologie van ASTRID mee in de strijd tegen de coronacrisis in de noodcentrales

Dispatching

Het Centrum voor Informatie en Communicatie (CIC) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat de 101-centrale van de politie huisvest, krijgt sinds vorige week te maken met het coronavirus. Wegens de opgelegde quarantaine van een groot aantal medewerkers moest een deel van de werkzaamheden van het CIC Brussel worden overgeplaatst naar andere CIC’s. De technologie van ASTRID maakte het mogelijk om de oproepen te herverdelen over 3 CIC’s en om een deel van de dispatching over te nemen in 2 andere CIC’s.

App 112 ASTRID

ASTRID voltooide eind 2020 een belangrijke update van de technologische infrastructuur van alle CIC’s in België. Deze update bestond meer bepaald uit een virtualisatie van de servers en van de werkstations voor het vervangen van de stations die end-of-life geworden waren. Daarnaast vond er ook een belangrijke update van de dispatching-software plaats.

De nieuwe oplossing biedt niet enkel meer veiligheid, maar ook meer flexibiliteit. Structureel gezien maakt de ingezette technologie een snelle omschakeling van de belangrijkste diensten van een meldkamer (CIC) naar de 2 reservecentra mogelijk.

Daarnaast heeft ASTRID bij het beheer van de Covid-19 situatie in het CIC Brussel de afgelopen dagen uitzonderlijke aanvullende oplossingen kunnen opzetten om de installaties in enkele uren tijd aan te passen aan de dringende operationele noden.

De coronacrisis vormde dus de eerste gelegenheid om een beroep te doen op deze mogelijkheid. De overdracht van een deel van de activiteiten van het CIC van Brussel naar 4 andere centra is perfect verlopen, en dit dankzij de soepelheid en flexibiliteit van de gecentraliseerde nieuwe oplossingen, de motivatie en toewijding van het personeel van ASTRID, en een goede samenwerking met haar gebruikers.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.