Netwerk
Op het terrein

‘De communicatie is nu veel efficiënter dan vroeger’

Guy Vermeiren, bedrijfsbrandweer Janssen (Pharmaceutica) Beerse

Janssen (Pharmaceutica), Guy Vermeiren, bedrijfsbrandweer Janssen Beerse

De firma Janssen (vroeger Janssen Pharmaceutica) is een Belgisch farmaceutisch bedrijf dat in 1953 werd opgericht door dr. Paul Janssen. Het maakt deel uit van de Amerikaanse bedrijvengroep Johnson & Johnson. Janssen heeft vestigingen in Beerse, Geel, Olen, Merksem, Diegem, La Louvière en Courcelles. In België telt Janssen 4600 werknemers

Hoe werkt de bedrijfsbrandweer van Janssen en wat is de meerwaarde van ASTRID? We vroegen het aan Guy Vermeiren, hoofd van de Janssen-bedrijfsbrandweer in Beerse en gepassioneerd vrijwilliger bij de openbare brandweer.

U werkt al een hele tijd bij Janssen.
Guy Vermeiren: ‘Intussen al 34 jaar, en als alles goed gaat blijf ik waarschijnlijk tot het einde van de rit. Momenteel ben ik het hoofd van de bedrijfsbrandweer in Beerse én de verantwoordelijke voor de brandpreventie en noodplanning van de entiteiten Diegem, La Louvière en Courcelles.

De bedrijfsbrandweer telt 30 gemotiveerde vrijwilligers die bij een incident worden opgeroepen via de ASTRID-pager en zich dan richting kazerne begeven. In de kazerne vinden ze alle nodige materialen om de risico’s op de terreinen van de site Beerse te beheersen, in afwachting van de openbare brandweer. Daarvoor beschikken ze over 3 zeer goed uitgeruste interventievoertuigen.

In vergelijking met de openbare brandweerposten van Beerse en Vosselaar staat de bedrijfsbrandweer qua materiaal en middelen goed zijn mannetje – of vrouwtje, want bij ons is de aanwezigheid van vrouwen al vele jaren een evidente. Volgend jaar vieren we trouwens de 50ste verjaardag van het team met een flinke taart. Achteraf wordt die wel weggesport in de fitness van Janssen en onder begeleiding van de sportcoaches.

Samenwerking met de openbare brandweer staat centraal, maar de bedrijfsbrandweer wordt ook gewaardeerd voor zijn kennis van gevaarlijke producten en biologische agentia. Ook het gaspakteam van Janssen kan volledig geïntegreerd worden met het gaspakteam van brandweerzone Taxandria. Specifieke materialen worden in functie van samenwerking en integratie gezamenlijk besproken en aangekocht.

De permanentie is met de vrijwilligers uit de verschillende afdelingen vooral overdag. Interventies na de uren, daarvoor is er 24/7 een Officier van Dienst (OVD). De vrijwilligers kunnen ook na de uren opgeroepen worden om bijstand te verlenen. De opkomsttijd is dan uiteraard wat langer. Daardoor zal bij een alarm de interventie in eerste instantie gebeuren door brandweerzone Taxandria. De OVD van de bedrijfsbrandweer is het eerste aanspreekpunt. De site Janssen Geel beschikt trouwens ook over een uitgeruste bedrijfsbrandweer. Beslist ook een bezoekje waard.

Guy Vermeiren, bedrijfsbrandweer Janssen Beerse

Waarom hebben jullie voor ASTRID gekozen?
Uiteraard om onze communicatie te verzorgen bij noodsituaties. Er zijn 5 gespreksgroepen gedefinieerd waarbij we de verschillende deelnemers in de noodplanning met elkaar of met hun back-office kunnen laten communiceren. We spreken toch al snel over meer dan 80 radio’s. Elk gebouw heeft zijn eigen evacuatieleider met radio. Die kan bij een incident gerichte instructies krijgen of feedback geven over de situatie in zijn afdeling. Dergelijke informatie is intern, dus is het geëncrypteerde ASTRID-netwerk een absolute noodzaak. In de tijd van de analoge radio’s waren dergelijke communicatielijnen niet te realiseren en dat gaf problemen bij incidenten. Je wil niet dat operationele informatie bij journalisten komt die berichten naar de buitenwereld sturen terwijl ze niet op de hoogte zijn van de volledige context.

Een extra reden om te kiezen voor ASTRID is dat de sites onderling met elkaar kunnen communiceren, met analoge radio’s is dat niet te realiseren. De communicatie is nu veel efficiënter dan vroeger. Er zijn ook voldoende radio’s voorzien voor externe hulpdiensten als die op het terrein komen. De indoordekking proberen we te realiseren met onze recent aangekochte gateway-systemen. De implementatie is volop bezig, maar de eerste resultaten zien er goed uit!

Jullie zijn dus tevreden?
‘We hadden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om zelf een systeem aan te kopen, maar dat moet je dan weer onderhouden. Nu zit alles in één duidelijke abonnementsprijs. En de samenwerking verloopt ook erg vlot. Zijn we een radio kwijt, dan wordt die direct uitgeschreven. Komt er een nieuwe radio bij, dan kunnen we daar direct mee aan de slag.’

Hebben jullie de radio’s ook echt al in noodsituaties gebruikt?
‘Elk jaar hebben we wel een aantal interventies, maar dat zijn zelden grote dingen. Een kelder onder water, een vuilnisbakje dat in brand staat door een sigaret, iemand die vastzit in een lift: dergelijke zaken. Onze focus bij Janssen en bij de bedrijfsbrandweer ligt op preventie en we zetten daar sterk op in. Betrouwbare communicatiesystemen horen daarbij. We hebben een heel uitgebreid veiligheidssysteem. Alle gebouwen zijn uitgerust met sprinklers en gecompartimenteerd. Er zijn heel veel automatische controlesystemen die de perimeter van het bedrijf bewaken. Wij zijn eigenlijk een aanvulling op die automatische systemen. Over veiligheid wordt hier niet gediscussieerd.’

Jullie zijn dan ook een Seveso-bedrijf.
‘Lagedrempel-Seveso. We zijn uiteraard niet te vergelijken met een chemisch bedrijf in de Antwerpse haven, maar door de aard van de onderneming hebben we wel veel chemicaliën in kleinere hoeveelheden. Dit is in principe een onderzoeksafdeling, maar als een geneesmiddel veelbelovend is wordt het hier verder ontwikkeld tot vlak voor de fase van massaproductie, met alle stappen ertussenin. Dat is vrij uniek in de farmaceutische wereld.

We onderhouden goede contacten met de verschillende inspectiediensten, zoals Seveso. Zo organiseerden we recent nog een uitgebreide gemeentelijke noodplanoefening die vooraf voorgelegd werd aan de inspectiediensten. Over de oefening, de leerpunten, de actiepunten en het actieplan hebben we geen opmerking gekregen.

Los van regels, procedures of richtlijnen is het van belang dat we goed op de hoogte zijn van de verschillende producten die hier worden gebruikt. Daarvoor hebben we de scheikundigen van de productieteams die er met hun neus bovenop zitten. De twee adviseurs gevaarlijke stoffen in ons team hebben ook een rol op provinciaal niveau. En we wisselen geregeld van gedachten met externe experts om bij te blijven.

De sterkte van de bedrijfsbrandweer is dat we mensen rekruteren uit verschillende afdelingen die hun kennis van die afdeling meebrengen. Omgekeerd brengen zij ook onze knowhow over brandveiligheid in hun afdelingen binnen. Die kruisbestuiving is echt een troef.’

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.