Organisatie

BroadWay: belangrijke mijlpaal voor de openbare veiligheid in Europa

BroadWay project, ASTRID

Op 7 oktober 2019 bereikt het BroadWay-project voor precommerciële inkoop een beslissende fase. Op die datum werden in Brussel immers raamovereenkomsten ondertekend met de leidend inschrijvers van de 4 succesvolle consortia. Dit effent het pad voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om mobiele breedbandcommunicatiediensten ter beschikking te stellen van de openbare hulp- en veiligheidsdiensten, zodat ze mobiel operationeel kunnen zijn in heel Europa en daarbij altijd en overal gebruik kunnen maken van veilige en betrouwbare informatiediensten. 

Wie en wat zit er achter het BroadWay-project? Misdaad en rampen stoppen niet aan landsgrenzen. Daarom moeten Europese hulpverleners in staat zijn met elkaar te communiceren en informatie te raadplegen en te delen, ongeacht het land waar ze actief zijn. Het BroadWay-project wil een antwoord bieden op deze uitdaging. Het wordt gedragen door een team van 11 aankopers uit 11 Europese landen, die in mei 2018 bijeenkwamen met het oog op de inkoop van innovatieactiviteit om een pan-Europees mobiel breedbandsysteem voor civiele bescherming en rampenbestrijding mogelijk te maken. ASTRID, de gespecialiseerde telecomoperator van de Belgische hulp- en veiligheidsdiensten vertegenwoordigt de 11 deelnemende landen. De nationale ministeries en instanties die instaan voor de communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten (de Groep van Aankopers) slaan de handen in elkaar en sturen samen de ontwikkeling van oplossingen aan, teneinde te voldoen aan de mobiele communicatienoden van deze diensten. Het BroadWay-team stimuleert ook de concurrentie op het vlak van onderzoek en innovatie om tot zeer mature technologische oplossingen te komen, die klaar zijn om getest te worden door hulpdiensten. De BroadWay Groep van Aankopers zal de vorderingen van de alternatieve benaderingen die voorgesteld worden door de 4 leveranciersconsortia, stelselmatig evalueren doorheen 3 cruciale fasen: ontwerp, prototype en proefproject.

Hulpverleners uit alle disciplines zullen die voorgestelde oplossingen beoordelen, een cruciaal element om zeker te zijn dat deze oplossingen hun communicatiecapaciteit en operationele mobiliteit daadwerkelijk zullen verbeteren. Na de ondertekening van de raamovereenkomsten zullen de consortia het ontwerp van de oplossing ontwikkelen om zo een antwoord te bieden op de gezamenlijke nood aan een pan-Europees mobiel breedbandsysteem voor de openbare hulp- en veiligheidsdiensten.

Het BroadWay-team stelt u dan ook graag de volgende succesvolle consortia voor, die kmo’s, onafhankelijke en onpartijdige testorganisaties, en operatoren van mobiele netwerken en satellieten omvatten.

Airbus (France)
Frequentis (Austria)
Leonardo (Italy)

Rohill (The Netherlands)

In totaal bestaan de vier consortia uit 34 ondernemingen uit 12 Europese en geassocieerde landen, namelijk: Frankrijk, Finland, Spanje, België, Polen, Oostenrijk, Italië, Portugal, VK, Nederland, Zwitserland en Ierland.

BroadWay, ASTRID

Meer informatie over het BroadWay-project en over de vorderingen die geboekt worden, vindt u op de website van het project: https://www.broadway-info.eu/.

EC

The BroadWay Project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and development programme under Grant Agreement No. 786912.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.