Organisatie

Betere nationale veiligheid dankzij ASTRID

Philippe Nebroj, agent van de militaire politie van het Belgisch leger

Philippe Nebroj SWITCH ASTRID

Ik werk al 35 jaar in het Belgisch leger en heb de technologie in de loop van de tijd zien evolueren. Ik heb nog meegemaakt dat we op de plaats van een interventie een telefooncel of een vaste telefoon moesten zoeken om contact te kunnen opnemen met andere betrokkenen. De meest opvallende evolutie was toch de komst van ASTRID.

Philippe Nebroj ASTRID SWITCH

Intern communicatienetwerk voor alle afdelingen
We hebben afdelingen in heel het land. Het voordeel van het ASTRID-netwerk is dat we kunnen rekenen op een intern communicatienetwerk voor alle afdelingen. Als ik in Brussel vertrek om een escorte te doen tot in Namen, kan ik ook in Namen op het netwerk, en zo zijn zij ook meteen op de hoogte van mijn aanwezigheid.

Vroeger gebruikten we walkie-talkies, maar daarmee hoorde iedereen elkaar. Nu kunnen we afzonderlijke of algemene groepen vormen. Onze communicatie heeft nog nooit zo goed gelopen.

Betere samenwerking
Ik herinner me de tijd dat we onze militaire radio's gebruikten. Maar als je vanuit de Ardennen contact wilde opnemen met de kust, moest je daarvoor een mobiele telefoon gebruiken en voordien de vaste lijn. De verdediging van vliegvelden, de brandweerdiensten op vliegvelden, de geheime dienst van Defensie ... Communicatie binnen Defensie verloopt nu veel eenvoudiger.

Dat is echter niet alles: dankzij het ASTRID-netwerk kunnen we ook samenwerken met de civiele sector, zoals de politie of de hulpdiensten. Voor de nationale feestdag, de Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap of de Vierdaagse van de IJzer bijvoorbeeld. De communicatie tussen de verschillende betrokken diensten verloopt veel sneller en vlotter.

Rechtstreeks contact
We gebruiken draagbare radio’s van het type Airbus THR880i voor al onze interventies. Als we als eerste aankomen bij een incident, kunnen we via onze radio rechtstreeks in contact komen met de federale politie. Zo kunnen we sneller hulp bieden en verlopen interventies beter. ASTRID maakt ons werk en onze hulpinterventies makkelijker: nooit meer bezette telefoonlijnen of een verzadigd netwerk. En zo kan de bevolking rekenen op een optimale beveiliging.

Op tijd de nodige informatie
Als ik terugdenk aan een incident van 20 jaar geleden, toen kregen we via de telefoon het bericht dat er een vliegtuig was gecrasht bij Marche-en-Famenne. Tegen dat we contact hadden opgenomen met alle betrokkenen, alle informatie hadden verzameld en ter plaatse waren gegaan, waren we meer dan een uur verder. Met het ASTRID-netwerk hadden we sneller kunnen reageren: nu zouden we het team meteen uitsturen en hen tijdens de verplaatsing de noodzakelijke informatie doorsturen via de radio.

Nog een voorbeeld uit dezelfde periode: een dodelijk ongeval op een militair terrein. We werden gebeld door een tussenpersoon, die niet eens op de site was. We hadden geen idee van het aantal gewonden ... Pas ter plaatse zagen we met eigen ogen de ernst van het incident: naast een aantal gewonden bleken er ook dodelijke slachtoffers te betreuren.

Beveiliging op alle vlakken
Een essentieel aspect dat we ook niet mogen vergeten is de beveiliging van het ASTRID-netwerk. Zelf coderen en decoderen is niet nodig, we kunnen dus heel gemakkelijk communiceren. Zo winnen we tijd terwijl de vertrouwelijkheid toch gegarandeerd is. Werken zonder ASTRID-netwerk is vandaag ondenkbaar: we kunnen niet meer zonder.

Newsletter background
E-zine ontvangen

Schrijf u in op ons e-zine en blijf op de hoogte.
Die ontvangt u in uw mailbox.

switch achtergrond
SWITCH 52 cover
SWITCH Magazine

Viermaal per jaar ontvangt u ons gratis magazine in de bus boordevol nieuws over de ASTRID-diensten en de ervaringen van hulpdiensten.